torsdag 16 januari 2014

"Är du beredd att ta risken?..."

Har ni sett denna film om kosttillskott?

Jag såg den för några dagar sedan. Som vanligt blev direkt nyfiken på deras forskning. Vilka produkter har de testat? Slumpmässiga val? Hur många elitidrottare förutom de tre som var med i filmen har intervjuats? Osv osv. Frågor som behövde svar.. Hittade till slut det jag sökte efter!Började googla och kolla runt på olika forum och kom snabbt in på näringslära.se. De har gjort en bra feedback på forskningen som gjorts angående filmen.

Jacob Gudiol skriver: 

 • "Urvalet i den här studien var ett medvetet urval. Det innebär att de som utförde studien på livsmedelsverket var inte ute efter att få reda på hur stor procent av kosttillskott som kan tänkas innehålla riskabla ämnen. De verkar istället ha varit ute efter att få en så hög siffra som möjligt för att sen köra i en PR-kampanj. Så här står det i metoden till studien:


Efter att ha sammanställt sidornas utbud av växtbaserade kosttillskott, produkter avsedda för viktminskning eller prestationshöjande effekt valdes 50 produkter ut för beställning. Urvalet gjordes utifrån innehåll av potentiellt olämpliga ingredienser eller hälsopåståenden som företagen presenterade på de olika webbplatserna.
Jag har fetmarkerat det som är intressant. För det första har man alltså valt växtbaserade kosttillskott. Det innebär alltså att man medvetet valt bort alla andra kosttillskott. Så redan nu vet vi att de siffror vi får se i riksidrottsförbundes video inte gäller alla kosttillskott. Det här får vi dock inte veta i videoklippet där RF valt att endast skriva kosttillskott."

 • Hälsofarliga växter? -vad är dosen?

I klippet nämner man också 30 hälsofarliga växterna eller växtextrakten från denna kategori. Alla dessa 30 stod på innehållsförteckningen. Flera av dessa kan man ju fråga sig om de är värda att nämna utan att nämna dos. Till exempel hittar du följande ”hälsofarliga” växter i tillskotten de testade:
Alfalfa, Aloe Vera, Bönor (ja, vanliga bönor), Chili (vanlig chili här med), Dill (jodå, vanlig dill), Fänkål, Grönt te, Guarana, Gurkmeja, Ingefära, Kaffebönor, Kanel, Linfrö, Nejlika, Persilja, Pumpa, Timjan
Där var givetvis flera andra växter som du troligen inte vill stoppa i dig hur som helst och utan doseringen så vet vi inte heller om sakerna här ovanför är farligt eller inte. Dosen gör giftet helt enkelt. Men vissa av de där 30 kosttillskotten har ”åkt dit” för att de innehöll kanel samt ingefära. Vissa för att de innehållit guarana och koffein. Och ett tillskott för att det innehåll linfröolja, endast linfröolja.
Gå in och läs hela inlägget här: -> Näringslära

Själv stoppar jag inte i mig något som jag inte har läst forskningar och studier på. Ingen vits att stoppa i sig något bara för att tro att det har effekt. Jag vill veta HUR och VAD det gör! Doseringar, risker, biverkningar osv osv... Tro inte heller direkt på den första länken du googlar fram. Läs olika källor så får du fort en bra och bred uppfattning om ämnet du vill veta mer om. Stoppa inte i er onödigt shaffs som påstår att ni blir som Jay Cutler över en natt.

Keep it to the basics:

 • NR 1. Och kommer alltid att vara NR 1.. Baskosten skall FÖRST vara under kontroll!. Du gör ingenting med en proteinshake här och en proteinshake där om du inte resten av dagen kör bra (vanlig) kost! 
 • Vitaminer, omega 3
 • Protein
 • Carbs, Malto/ vitargo
 • Aminosyror, BCAA/EAA
And always stick to the PLAN!

//R

6 kommentarer:

 1. Alltså de menar att Aloe Vera är en hälsofarlig växt eller missförstår jag det jag läser?? :O :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Simone, .. sjukt underskökning där man FÖRSÖKER få ett så dåligt resultat som möjligt.. Tummen ner!

   //R

   Radera
 2. Vad bra att du påpekade detta, skrev om detta! Alltför få vet tillräckligt om sitt kostbehov, allför många hör/ser endast företagens PR/omdömen. Det är löjligt! Vart är det kritiska tänkandet? Sväljer vi bara allt med hull och hår? Nädu, tack och bra skrivet!

  SvaraRadera
 3. Ett mycket viktigt ämne, som tåls att reflektera över.
  Som jag uppfattar det är problematiken att man inte kan lita på att innehållet och innehållsförteckningen korrelerar samt vad effekten är av att blanda olika tillskott / produkter, dels pga bristfällig myndighetsövervakning vad beträffar kosttillskottsprodukter och växter.

  h. Miisu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jag vill poängtera att inlägget handlar om den otroligt dåliga undersökning som gjorts i klippet. Visst, ni har båda rätt (Anonym och Andrea) att många företag säljer skit för att endast göra pengar och bryr sig knappast i användarens hälsa. Men att göra en undersökning där man markerar produkter innehållandes Aloe Vera, Bönor (vanliga bönor), Chili (vanlig chili), Dill (vanlig dill), Fänkål, Grönt te, Gurkmeja, Ingefära, Kaffebönor, Kanel, Linfrö, Nejlika, Persilja, Pumpa, Timjan som farliga och hälsoskadliga är bara sjukt... De har gjort det endast och ENDAST för att få ett så dåligt, eller för dem BRA, resultat som möjligt.

   //R

   Radera

   Radera